Moje wpisy wędkarskie

Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami - zupa rybna

Rosół z dorsza z lanymi kluseczkami - zupa rybna

Rosół z dorsza z lanymi kluskamiOsobiście dla mnie, jedną z ciekawszy zup rybnych, ze względu na specyficzny smak morskiej ryby, a także intensywny zapach i esencjonalny smak, jest rosół z dorsza. Dodatkową okrasą tej niezwykle smacznej zupy, są duże kawałki dorszowego filetu oraz lane kluseczki, przygotowane na bazie mąki i jajka.Składniki: dwa d…

czytaj więcej »

Lin pieczony w folii

Lin pieczony w folii

Lin pieczony na maśleWalorów kulinarnych i zdrowotnych dań z ryb raczej nie trzeba zachwalać. Jednak o ile w sklepach rybnych możemy zakupić dorsze lub śledzie oraz różnego rodzaju i z różnych natężeniem glazurowane filety, o tyle z rybami słodkowodnymi jest totalna klapa.Między innymi dlatego ryba słodkowodna jest niestety potrawą, coraz rzadziej …

czytaj więcej »

Szczupak z pieca

Szczupak z pieca

Szczupak z piecaKonia z rzędem temu, kto wytłumaczy to po nikąd dziwne zjawisko. Niezliczona ilość jezior i rzek, stawów i strumieni, gospodarstw rybackich i agroturystycznych, a ryba słodkowodna gości na naszych stołach nadal sporadycznie. Nic dziwnego, że w wielu przypadkach ryby słodkowodne i to nie tylko drapieżne, są pewnego rodzaju rarytasem,…

czytaj więcej »

Lin z pieca

Lin z pieca

Bazując na opracowaniach zawierających wyniki badań archeologicznych należy stwierdzić, że pierwsze ślady rybołówstwa na terenach Polski datują się od czasu neolitu. Bogactwo jezior, rzek i strumieni, a co za tym idzie i bogactwo ryb spowodowały, że ryby odgrywały przez lata znaczną rolę w polskiej kuchni. Pod koniec XIII wieku mamy do czynienia z…

czytaj więcej »

Śledź solony w marynacie na różowo

Śledź solony w marynacie na różowo

Śledź solony w marynacie na różowo - Na przysłowiowego „głodniaka” nie da się pisać i tu z pomocą przyszedł przypadkowo Kolega z pracy. Otóż pochwalił się świeżo zakupioną książką z przepisami kulinarnymi, w tym jednym z przepisów, który mi przypadł szczególnie do gustu. Patrząc na obrazek, na którym przedstawione były marynowane ś…

czytaj więcej »